Ferencváros: Lakótelep újragondolva

2017. augusztus 19. 16:19 - Molnár Ani

Térben terjeszkedő házak, liftépítés, lakás- és teraszbővítés, új parkolóhelyek és tovább szépülő parkok. Budapest legzöldebb lakótelepe, a József Attila soha nem látott megújulás előtt áll - Ferencváros Önkormányzata tervpályázatot írt ki, hogy a legjobb és legkreatívabb építészeti megoldások közül válogathasson. A közösségi tervezéssel, azaz a lakók bevonásával folyó projekt részleteiről Szűcs Balázs kerületi főépítészt kérdeztük.

jozsef-attila-lakotelep-latvanyterv.jpg

•    A lakótelep rehabilitációjának talán legfontosabb célja a lakóházak állagmegóvása, korszerűsítése, ami egyéb forrás híján a piacról finanszírozható. Hogyan?
Lehetőséget teremtünk arra, hogy a lakók rendbe hozathassák házukat a tető értékesítésével. A beázásokkal, hőszigetelési hiányosságokkal az épületek lapos tetői eddig csak gondot okoztak. Ezzel a pályázattal megoldást találtunk arra, hogy garantált építészeti és műszaki minőség mellett emeletráépítést engedélyezhessünk a tetőn, amely így értékesíthetővé válik. A társasház ebből fedezheti a liftépítést vagy cserét, illetve a külső hőszigetelést. A programban a házak saját gondozású kertrészt is kaphatnak majd.

•    A győztes építészirodák ötletei már megtekinthetők az önkormányzat weboldalán. Mi tetszett a legjobban önnek, és mi válhat ezekből valósággá?
Régi probléma, hogy nagyon sokan azért kényszerülnek elköltözni a lakótelepről, mert a gyerekekkel bővülő családok számára szűkössé válnak az itteni, nem túl nagy alapterületű otthonok. A kihívásra egy ügyes, moduláris rendszerrel válaszoltak a tervezők. Ezzel egy olyan szerkezetet lehet a házhoz - tetrisszerűen - illeszteni, amivel a tulajdonosok erkéllyel, vagy akár egy egész lakószobával bővíthetik lakásukat. így a homlokzat - horizontálisan terjeszkedve a térben - modern, esztétikus formát kap, megbontva ezzel a szigorú kockaház hatást. A lakók már most ismerkedhetnek a tervekkel a weboldalon (www.ferencvaros.hu), ősszel pedig indul a véleményezés.

•     A bővítéshez azonban a lakóközösség egyetértése szükséges..
Ez természetesen akadálya lehet a megvalósulásnak. Sok vitára lehet számítani, ám a belvárosi példát tekintve - ahol száz tetőtérből tízet már beépítettek - bizakodhatunk a sikerben. A folyamat lassú, de ahogy az első bátor fecskék belevágnak, az előnyöket látva, a szomszédok is kedvet kaphatnak hozzá. Mi pedig megadunk minden műszaki garanciát, ami egységes struktúrát és minőségi épületeket eredményez. Már most érdemes a társasházaknak napirendre tűzni a témát, hogy legyen idő átgondolni, átbeszélni a lehetőséget. Ha a lakóközösség a fejlesztés mellett dönt, mi megbízható partnereket találunk a kivitelezéshez.

•     Ötven éve még nem sejtette senki, hogy ennyi autó közlekedik majd a városban. Parkolóhelyeket viszont nagy kihívás úgy létesíteni, hogy közben ne vegyen el zöld felületet és ne épüljenek kietlen aszfaltpályák.
Ez az egyik legfontosabb kérdés, amiről a lakók dönthetnek. Az egyik megoldás, hogy az Üllői út mentén építenénk egy felszíni parkolóházsort, ami zajvédőfalként is működne. A parkoló tetőfelülete parkosítható lenne, így a lakótelep felől csak egy szép zöld domb látszana. Az építési költségek miatt azonban ezt bérleti díjért lehetne használni. A másik elképzelés azt az adottságot használná ki, hogy a nagyra nőtt fák árnyékában nem nő ki a fű. A meglévő fák alatt így parkolóhelyeket alakíthatnánk ki, aminek előnye, hogy a házak közelében lehetne várakozni. Ezek a parkolók akár sorompóval is zárhatók lehetnének. A lakók arról is szavazhatnak majd, hogy a ház körüli zöldeket a közterületi besorolás és önkormányzati fenntartás helyett saját kertként, önálló gondozásba akarják-e venni.

•     A lakótelepiek attól tartanak, hogy a környék évtizedek alatt kifejlődött növényzete a megújulás áldozatául eshet. Van ok az aggodalomra?
Senkinek sincs félnivalója, hiszen a növényzethez nem nyúlunk. Csak a talpunk alatti területeket szeretnénk rendezni. A töredezett útburkolatok és a kidőlt járdaszegélyek újulnak meg, valamint a kikopott füvet állítjuk helyre, hogy még szebb legyen a környezet összhatása. Szeretnénk a legjobbat kihozni a programból, hiszen a közterületi átalakításokra indul egy mintaprojekt is, amely útmutatást adhat más városrészeknek, hogyan is kellene kinéznie egy lakótelepnek.

•     Új épületek is létesülnek a lakótelepen. Hol fognak ezek elférni?
Az Üllői út mentén elhelyezett parkolóházak a meglévő aszfaltfelületen kaphatnak helyet, a nagyon várt közösségi épületnek pedig kiváló területet találtak az építészek. A Dési Húber és a Napfény utca kereszteződésénél indokolatlanul kettéválasztott útsáv egyikének megszüntetésével alakítanánk ki a közösségi házat, amely így szintén nem hódít el zöld felületet. De még egy jó hírrel szolgálhatok a lakóknak, akik számára láthatóan fontos a természet: az elhanyagolt, hajléktalanok lakta kiserdő hasznosítására is kiváló ötletekkel szolgáltak a mérnökök. A Távíró utca mentén húzódó fás területen, a nagyobb esők után összegyűlt csapadékvíz helyén horgásztó létesülne. A ligetté rendezett területre a családok kirándulni, futni, grillezni járhatnának. A kiserdő így a városrész saját kirándulóhelyévé magasztosulna.

•     A lakótelep egyik kapuja, az Ecseri úti metrómegálló környékének állapota finoman szólva nincs harmóniában a lakóövezet színvonalával. Ezen a részen várható változás?
A tervpályázaton belül paviloncsere-programot is indítunk, hogy a környék végre megszabaduljon a vacak bódéhangulattól. A nyertes pályamű pavilonterve megfelel a modem elvárásoknak: szépek, nagy üvegfelületekkel és árnyékoló előtetővel rendelkeznek. Ilyenekre cserélnénk a lakótelepen található valamennyi pavilont. A 3-as metró felújítási munkálatai Során az állomások tetejének szigetelése is megtörténik, ami együtt jár a terület rendezésével. Ennek kezdete még bizonytalan, de ha beindul a munka, a pavilonok is megépülhetnek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestkultura.blog.hu/api/trackback/id/tr1212763044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása